UkrReferat.com
найбільша колекція україномовних рефератів

Всього в базі: 75855
останнє поновлення: 2016-12-09
за 7 днів додано 17

Реферати на українській
Реферати на російській
Українські підручники

$ Робота на замовлення
Реклама на сайті
Зворотній зв'язок

 

ПОШУК:   

реферати, курсові, дипломні:

Українські рефератиРусские рефератыКниги
НазваШпак (Sturnus vulgaris) (реферат)
Авторdimich
РозділБіологія, зоологія, ботаніка, аграрна наука
ФорматWord Doc
Тип документуРеферат
Продивилось3361
Скачало323
Опис
ЗАКАЧКА
Замовити оригінальну роботу

ШПАК (Sturnus vulgaris)

 

ШПАК (Sturnus vulgaris) невеликий птах довжина якої близько 230 мм, а

вага 75 р. Тіло в птаха масивне, шия коротка, отчого птах здається трохи

важкій й незграбний. Чотирипалі порівняно довгі ноги товстими й

сильними, постаченими більшими вигнутими пазурами. Гострий дзьоб тонкий

і довгий, злегка вигнутий униз. Хвіст короткий, майже прямий на кінці.

Оперення дорослої недавно полинялого птаха чорне з яскравим металевим

відливом. На загальному чорному тлі контрастно виділяються білі плями,

більші на тілі й на надкрилах і дрібні на голові. Металевий відлив

неоднорідний. Голова, область вух і горла відливають фіолетовим цвітом,

спина й поперек - зеленим, черево - фіолетово-синім. Тому птах, особливо

в променях сонця, переливається дуже гарними «холодними» квітами

спектра. До весни металевий відлив блякне, а білі плями зменшуються або

зовсім зникають. Молоді птахи одноманітні темно-бурі. Розповсюджено

звичайного шпака в Європі (до півночі до полярного кола), на

південно-заході Сибіру (до сходу до Байкалу), у Середній і Передній Азії

до Західної Індії включно, а також на півночі Африки - на території

півночі Марокко, Алжиру й Тунісу. З північних меж ареалу на зиму шпаки

летять у теплі країни; птаха, що гніздяться на півдні, ведуть осілий

спосіб життя. Зимують на півночі Африки, у Західній і Південній Європі,

на півдні Середньої Азії й у Передній Азії. У Росії зграйки зимуючих

шпаків можна зустріти місцями на Північному Кавказі. Останнім часом вони

зимують і північніше, дотримуючись міських смітників.

 

Звичайний шпак - одна з найбільше що рано з'являються в місць

гніздування птахів: у середню смугу Росії навесні прилітає в березні,

коли на полях ще тільки починають з'являтися перші таловини. Прилетівши

на батьківщину, шпаки негайно займають свої улюблені місця перебування:

розріджені ліси, лісостепу, степу, передгір'я. При цьому птаха повсюдно

тяжіють до культурного ландшафту й берегів водойм. Перші дні після

прильоту птаха тримаються зграями. Щодня багато часу шпаки витрачають на

відшукування підходящих для пристрою гнізд місць, а знайшовши, починають

співати біля них. Пісня в шпака голосна й повесняному весела.

 

Шпаки - митецькі пересмішники: у їхній пісні можна почути уривки з

пісень інших птахів, квакання жаб, ляскіт батога й навіть ричання й

гавкіт собак. У пісні шпака чуються й звуки, які він чув на зимівлях в

Африці й під час перельоту через південні країни. Наслідують шпаки й

людський голос, а деякі, що досить довго прожили в неволі птахи,

навчаються вимовляти окремі слова й навіть цілі фрази. Шпаки можуть

гніздитися як окремими парами, так і більшими колоніями.

 

Ці птахи надзвичайно невибагливі у виборі місця для гнізда. Вони

гніздяться в дуплах дерев, в ущелинах скель, в уступах кам'янистих

обривів, у підставах більших гнізд хижих і великих воронових птахів, у

розширених норах щуриків, у норках щурок, під дахами будинків, у

порожнечах напіврозвалених глиняних будівель і т.п. Охоче заселяють

шпаківниці. У тих випадках, коли шпаківня виявляється зайнята горобцями,

-----> Page:

0 [1]

ЗАМОВИТИ ОРИГІНАЛЬНУ РОБОТУ