UkrReferat.com
найбільша колекція україномовних рефератів

Всього в базі: 75855
останнє поновлення: 2016-12-09
за 7 днів додано 17

Реферати на українській
Реферати на російській
Українські підручники

$ Робота на замовлення
Реклама на сайті
Зворотній зв'язок

 

ПОШУК:   

реферати, курсові, дипломні:

Українські рефератиРусские рефератыКниги
НазваРяди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні (реферат)
АвторPetya
РозділБіологія, зоологія, ботаніка, аграрна наука
ФорматWord Doc
Тип документуРеферат
Продивилось9106
Скачало476
Опис
ЗАКАЧКА
Замовити оригінальну роботу

Реферат на тему:

 

Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні

 

Ряд гризуни

 

Характерною особливістю їх є наявність верхніх і нижніх різців, зовнішня

поверхня яких — тверда емаль, а решта—більш пухкий дентин, що забезпечує

різну швидкість стирання і надає постійної гостроти ріжучому краю.

Органи травлення пристосовані до перероблення грубої рослинної їжі.

Більшість гризунів відзначаються швидким статевим визріванням і високою

плодючістю.

 

Білка — найбільш відомий дітям звір серед гризунів, добре пристосований

до життя на деревах. Вона чудово лазить по гілках завдяки довгим пальцям

з чіпкими кігтиками. Білка спритно стрибає з одного дерева на інше. У

разі потреби може стрибнути з вершини високого дерева на землю, при

цьому хвіст їй служить своєрідним рулем. Забарвлення білки міняється

залежно від виду, від сезону, віку. Звичайна білка може бути рудою,

попелястою. Карпатська білка має темне забарвлення. Прикрашають білку

китички на кінцях вух. Поширена у Поліссі, Лісостепу і в Криму. Живе на

деревах. Кулясте кубло будує у верховітті з тонких гілочок, моху,

шерсті, лишайників. Може оселятися в дуплах і шпаківнях. Білки — денні

тварини. У сонячну погоду вони активні протягом цілого дня. В дощові дні

і під час сильних морозів і снігопадів білки не виходять годуватися. В

сплячку не впадають.

 

Парування у білок відбувається двічі на рік: перше — у січні — березні,

друге — у червні — серпні. Вагітність 35—40 діб. Самка народжує від 3 до

7 більчат, голих і сліпих. Живляться вони молоком матері. Лише на 23—30

добу у них прорізуються очі, а ще через півмісяця вони починають бігати

і їсти ягоди, недозріле насіння трав. Через п'ять місяців можуть вести

самостійний спосіб життя. Основна їжа білок — насіння хвойних — ялини,

сосни, ялиці, модрини, а також горіхи ліщини, жолуді, плоди бука, гриби,

бруньки і пагони, комахи, іноді яйця птахів. На зиму білка робить

запаси. Жолуді, горіхи і шапкові гриби вона відчуває через

1—1,5-метровий шар снігу. Жолуді і гриби не можуть замінити білці

насіння хвойних, оскільки вони мають більшу енергетичну цінність.

Наївшись насіння хвойних, білка спить майже 22 год на добу.

 

Білка — окраса наших лісів. Вона сприяє поширенню лісових культур.

Ховаючи горіхи, жолуді на зиму, вона не завжди їх знаходить, а, отже,

навесні вони проростають. Про це обов'язково повинні знати дошкільники.

Внаслідок зменшення чисельності білок, промислового значення вони не

мають. Карпатська білка охороняється.

 

Дуже цікавий рідкісний гризун — бабак. Зустрічається у степовій зоні.

Розміри його досить значні — від 40 до 70 см, маса від 2,5 до 3 кг.

Голова плоска, шия коротка, очі великі, вушні раковини маленькі.

Волосяний покрив відносно пишний.

 

Близько 8/10 свого життя бабаки проводять у норах, які мають різне

призначення: є захисні нори — невеликі, з одним виходом, є вивідкові з

складною системою ходів і кількома виходами, є нори для зимівлі. У

спеціальних віднорках бабак влаштовує «туалети», а тому нори ніколи не

забруднюються. Земля, що викидається під час риття нір, утворює

-----> Page:

0 [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

ЗАМОВИТИ ОРИГІНАЛЬНУ РОБОТУ